24.04.2025
Głóg to roślina, która od wieków cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej – napary i nalewki z głogu mogą wspierać zdrowie serca, poprawiać krążenie i łagodzić stres. Jednak jak każdy naturalny środek, ma on również swoje ograniczenia i wymaga ostrożności w stosowaniu. Wiedza na temat korzyści zdrowotnych głogu oraz jego potencjalnych skutków ubocznych pozwoli świadomie i bezpiecznie korzystać z dobrodziejstw tej wyjątkowej rośliny.
Owoce głogu to nie tylko zdrowa przekąska, ale również składnik wspierających zdrowie serca i układu krążenia suplementów diety, który dzięki bogactwu składników aktywnych wzmacnia zdrowie na wielu poziomach.
Głóg to roślina ceniona za swoje wszechstronne działanie prozdrowotne, zwłaszcza w zakresie wspierania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Jego właściwości skupiają się przede wszystkim na poprawie funkcjonowania serca – wspomaga siłę i regularność skurczów, co jest szczególnie korzystne przy niewydolności serca, dodatkowo głóg pomaga w regulacji ciśnienia krwi, niezależnie od tego, czy problemem jest nadciśnienie czy hipotonia, oraz wspiera prawidłowe krążenie, poprawiając dotlenienie tkanek. Roślina ta jest znana również ze swojego działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym oraz wspierając organizm w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi. Głóg łagodzi także objawy stresu i napięcia, działając uspokajająco, co może pomóc w redukcji nerwowości, poprawie nastroju i przeciwdziałaniu bezsenności. Co więcej, głóg wspomaga regulację poziomu cholesterolu, obniżając poziom „złego” LDL i wspierając zdrowie naczyń krwionośnych, co pomaga przeciwdziałać ich zwapnieniu, a także pomaga łagodzić wzdęcia i wspiera trawienie tłustych potraw.
Głóg jest polecany przede wszystkim osobom, które chcą zadbać o zdrowie serca i układu krążenia. Roślina ta znajduje zastosowanie w łagodzeniu objawów niewydolności serca, wspomaga regulację ciśnienia krwi oraz poprawia krążenie, co może być szczególnie pomocne u osób starszych. Jest również rekomendowany przy odczuwaniu kołatania serca na tle nerwowym, a także w przypadku uczucia ciężkości i zmęczenia w okolicy klatki piersiowej.
Preparaty z głogiem, takie jak soki, herbaty, nalewki czy suplementy diety w tabletkach lub kapsułkach są naturalnym wsparciem dla zdrowia, jednak ich stosowanie zawsze warto skonsultować z lekarzem. Produktów zawierających głóg unikać powinny przede wszystkim osoby uczulone, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby stosujące leki na nadciśnienie i cholesterol.
Choć głóg jest uważany za bezpieczny naturalny środek wspomagający zdrowie, jego stosowanie może wiązać się z wystąpieniem działań niepożądanych, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy czy reakcje alergiczne, takie jak wysypka, świąd czy obrzęk. Najczęściej zgłaszane skutki uboczne wynikające głównie ze stosowania głogu w nadmiarze to nudności, bóle brzucha czy uczucie pełności. Ponieważ głóg obniża ciśnienie krwi, jego stosowanie u osób z niedociśnieniem może powodować osłabienie i zawroty głowy. Do nasilenia uczucia zmęczenia lub senności może dojść również po zastosowaniu głogu u osób stosujących leki o działaniu uspokajającym lub nasennym. Istotne jest również to, że głóg może wpływać na działanie leków kardiologicznych, takich jak beta-blokery czy leki na nadciśnienie, co może prowadzić do nieoczekiwanych efektów. Aby zminimalizować ryzyko działań ubocznych, należy stosować głóg zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza, unikając przekraczania rekomendowanych dawek.
Bibliografia:
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Ewa Rutkowska-Król
Redaktor naczelna
Latem chętnie spacerujemy, opalamy się, wypoczywamy na świeżym powietrzu. Korzystając z uroków słońca, jednocześnie stosujemy różne preparaty – zarówno lecznicze, jak i pielęgnacyjne, nie zdając sobie sprawy, że niektóre leki, zioła, a nawet kosmetyki w kontakcie z promieniowaniem UV mogą powodować reakcje fotouczulające. Reakcja fototoksyczna może prowadzić do przebarwień, podrażnień, a nawet poważnych zmian skórnych, dlatego wiedzieć, czego unikać latem, aby cieszyć się słońcem bez ryzyka dla zdrowia i urody. Reakcja fototoksyczna Reakcja fototoksyczna to najczęstszy rodzaj nadwrażliwości na światło, który może wystąpić po zastosowaniu niektórych leków, ziół czy kosmetyków zawierających substancje światłouczulające. Do reakcji fototoksycznej dochodzi, gdy dana substancja w organizmie wchodzi w reakcję z promieniowaniem UV, powodując uszkodzenie komórek skóry. Objawy przypominają silne oparzenie słoneczne – pojawia się zaczerwienienie, obrzęk, pieczenie, a czasem także pęcherze. Warto pamiętać, że nawet jednorazowa ekspozycja na słońce po zażyciu fototoksycznego preparatu może zakończyć się nieprzyjemnymi konsekwencjami skórnymi. Dlatego latem szczególnie ważne jest, aby dokładnie czytać ulotki i zachować ostrożność przy stosowaniu produktów o działaniu światłouczulającym.
czytajEwa Rutkowska-Król
Redaktor naczelna
Zakażenie bakterią helicobacter pylori to jedna z najczęstszych przyczyn dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Choć często przebiega bezobjawowo, w wielu przypadkach prowadzi do poważniejszych problemów zdrowotnych – wrzodów żołądka, zapalenia błony śluzowej, a nawet zwiększonego ryzyka raka żołądka. Znajomość objawów i metod diagnozowania zakażenia helicobacter pylori pozwoli w porę podjąć skuteczne leczenie. Objawy helicobacter Zakażenie helicobacter pylori, szczególnie na wczesnym etapie, może przebiegać bezobjawowo. U wielu osób bakteria ta może bytować w żołądku przez lata, nie dając żadnych dolegliwości, jednak gdy dojdzie do uszkodzenia błony śluzowej, pojawiają się objawy, które mogą znacząco obniżać komfort życia. Do najczęstszych objawów zakażenia Helicobacter pylori należą: przewlekłe bóle lub pieczenie w nadbrzuszu, zwłaszcza na czczo lub po posiłku, uczucie pełności, wzdęcia, częste odbijanie, nudności, a czasem wymioty, brak apetytu, utrata masy ciała, zgaga i cofanie treści żołądkowej, nieprzyjemny zapach z ust. W bardziej zaawansowanych przypadkach, takich jak choroba wrzodowa, mogą wystąpić również krwawienia z przewodu pokarmowego (widoczne np. w stolcu lub wymiotach). Jeśli objawy utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem i podjąć diagnostykę w kierunku H. pylori. Wczesne wykrycie zakażenia pozwala uniknąć powikłań i rozpocząć skuteczne leczenie.
czytajEwa Rutkowska-Król
Redaktor naczelna
Ostry, przeszywający ból w okolicy pięty, nasilający się zwłaszcza rano lub po dłuższym odpoczynku, może być objawem ostrogi piętowej. Choć nazwa sugeruje wyraźną zmianę kostną, ostroga piętowa to przede wszystkim wynik przewlekłego stanu zapalnego w obrębie rozcięgna podeszwowego. Problem ten dotyka zarówno osoby aktywne fizycznie, jak i prowadzące siedzący tryb życia, a jego przyczyny są często związane z przeciążeniem, niewłaściwym obuwiem lub wadami postawy. Co to jest ostroga piętowa? Ostroga piętowa to potoczna nazwa narośli kostnej, która tworzy się na dolnej lub tylnej powierzchni kości piętowej. Powstaje na skutek długotrwałego przeciążenia i mikrourazów w miejscu przyczepu rozcięgna podeszwowego lub ścięgna Achillesa. Choć sama narośl może być widoczna na zdjęciu rentgenowskim, to ból, który jej towarzyszy, wynika głównie z przewlekłego stanu zapalnego tkanek miękkich otaczających piętę. Ostroga piętowa często rozwija się stopniowo i może przez długi czas nie dawać wyraźnych objawów, aż do momentu, gdy staje się źródłem silnego, kłującego bólu utrudniającego chodzenie.
czytajEwa Rutkowska-Król
Redaktor naczelna
Skaza białkowa to potoczny termin określający alergię na białka mleka krowiego występującą u niemowląt i małych dzieci. Objawia się zazwyczaj suchymi i szorstkimi plamami na skórze, głównie na twarzy, a także dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Wczesne rozpoznanie symptomów oraz odpowiednie leczenie i dieta eliminacyjna mogą przywrócić dziecku zdrowie i komfort. Alergia na białka mleka krowiego – przyczyny skazy białkowej Główną przyczyną skazy białkowej jest niedojrzały jeszcze układ odpornościowy dziecka, który błędnie rozpoznaje niektóre białka zawarte w mleku – takie jak kazeina czy beta-laktoglobulina – jako zagrożenie. W efekcie organizm uruchamia reakcję obronną, prowadzącą do wystąpienia objawów alergicznych. Do rozwoju skazy białkowej może przyczynić się również dziedziczność – jeśli jedno lub oboje rodzice mają alergie, ryzyko pojawienia się nietolerancji białka mleka u dziecka znacznie wzrasta.
czytaj