Niedobór cynku może powodować obniżenie odporności, osłabienie i pogorszenie kondycji skóry i włosów. Suplementy z cynkiem znajdziesz w internetowej Aptece Centralnej.

16.10.2025

Cynk – właściwości, zapotrzebowanie i źródła cynku

Choć cynk występuje w ludzkim organizmie w śladowych ilościach, odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania wielu procesów życiowych. Cynk wspiera odporność, przyspiesza gojenie ran, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także uczestniczy w produkcji hormonów i syntezie białek. Znając produkty bogate w cynk oraz zasady rozważnej suplementacji łatwej zapobiec jego niedoborom i zadbać o kondycję całego organizmu.

Właściwości cynku

Cynk to pierwiastek, który pełni w organizmie człowieka niezwykle wiele funkcji, między innymi  uczestniczy w wielu procesach enzymatycznych, wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu i pomaga zwalczać infekcje oraz odgrywa ważną rolę w gojeniu ran, regeneracji tkanek oraz utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Cynk wpływa również na układ nerwowy i hormonalny - wspomaga prawidłowe działanie mózgu, procesy poznawcze oraz koncentrację, bierze udział w produkcji insuliny i hormonów płciowych, dlatego ma znaczenie dla płodności zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto cynk działa również jako silny przeciwutleniacz – neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia komórek.

Cynk na co pomaga?

  • Wzmacnia odporność – pomaga organizmowi zwalczać infekcje i skraca czas trwania przeziębień.
  • Przyspiesza gojenie ran – wspomaga regenerację tkanek i procesy naprawcze skóry.
  • Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci – reguluje pracę gruczołów łojowych, zapobiega trądzikowi i łamliwości paznokci.
  • Wspiera płodność i zdrowie hormonalne – uczestniczy w produkcji hormonów płciowych i wpływa na jakość nasienia.
  • Dba o układ nerwowy i koncentrację – poprawia pamięć, zdolność uczenia się i ogólne funkcjonowanie mózgu.
  • Reguluje poziom cukru we krwi – wspiera działanie insuliny i procesy metaboliczne.
  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym – działa jak antyoksydant, opóźniając procesy starzenia.
  • Wspomaga wzrost i rozwój organizmu – jest niezbędny w okresie dzieciństwa, dojrzewania i regeneracji.

Ile cynku dziennie? Zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na cynk zależy od wieku, płci, etapu rozwoju i indywidualnych potrzeb organizmu. 

Niemowlęta do 1. roku życia 2 -2,5  mg
Dzieci od 1 do 9 lat 2,5 - 4 mg
Dziewczęta od 10 do 18 lat 7,3 mg
Kobiety 6,8  mg
Kobiety ciężarne 9,5 – 10,5 mg
Kobiety karmiące piersią 10,4 – 10,9 mg
Chłopcy od 10 do 18 lat  7 -8,5 mg
Mężczyźni 9,4 mg


Niedobór cynku objawy

Niedobór cynku może dawać wiele niespecyficznych objawów, które często są bagatelizowane lub przypisywane zmęczeniu czy stresowi. Tymczasem zbyt niski poziom tego pierwiastka wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Jednym z pierwszych sygnałów może być pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci – pojawiają się łamliwość, wypadanie włosów, trądzik czy wolniejsze gojenie ran. Typowe są również obniżona odporność i zwiększona podatność na infekcje. Osoby z niedoborem cynku mogą odczuwać spadek apetytu, problemy z koncentracją, rozdrażnienie czy uczucie ciągłego zmęczenia. U dzieci niedobór tego pierwiastka może prowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju, a u dorosłych – do obniżenia libido i problemów z płodnością. W skrajnych przypadkach może dochodzić także do zaburzeń smaku i węchu. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych konsekwencji, warto regularnie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość cynku wraz z pożywieniem, a w razie potrzeby – skonsultować się z lekarzem w sprawie ewentualnej suplementacji.

Źródła cynku 

Najlepszym sposobem na dostarczenie cynku jest dobrze zbilansowana dieta bogata w produkty zawierające ten pierwiastek. Najwięcej cynku znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, które charakteryzują się wysoką biodostępnością tego składnika. Na czele listy stoją ostrygi, uznawane za najbogatsze źródło cynku, a zaraz po nich czerwone mięso, drób, wątróbka, jaja oraz ryby i owoce morza. W diecie roślinnej cynk można znaleźć w pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, pestkach dyni, nasionach słonecznika, roślinach strączkowych oraz kakao.

Źródło  Zawartość cynku w 100 g
Ostrygi  148,7 mg
Korzeń imbiru  6,8 mg
Mięso jagnięce 5,3 mg
Pekany  4,5 mg
Suchy groch  4,2 mg
Żółtko jaja  3,5 mg
Orzechy ziemne  3,2 mg
Migdały  3,1 mg
Łupacz 1,7 mg
Zielony groszek  1,6 mg
Krewetki  1,5 mg
Rzepa  1,2 mg


Należy pamiętać, że na przyswajanie cynku wpływają także inne składniki diety. Produkty bogate w błonnik, fityniany (obecne m.in. w pełnych ziarnach zbóż) czy nadmiar żelaza i wapnia mogą ograniczać jego wchłanianie, z kolei białko zwierzęce i produkty fermentowane mogą je poprawiać. Dostarczanie cynku z pożywienia jest zwykle wystarczające, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu. Suplementację warto rozważyć jedynie w przypadku stwierdzonego niedoboru lub zwiększonego zapotrzebowania.

Suplementacja cynku

Choć dobrze zbilansowana dieta zwykle wystarcza, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na cynk, w niektórych sytuacjach warto rozważyć suplementację. Dotyczy ona zwłaszcza osób o zwiększonym ryzyku niedoboru – wegetarian, wegan, kobiet w ciąży i karmiących, seniorów oraz osób cierpiących na choroby układu pokarmowego utrudniające wchłanianie składników mineralnych. Suplementacja może być też pomocna przy osłabionej odporności, problemach skórnych, trądziku, wypadaniu włosów czy spadku koncentracji. Na rynku dostępne są różne formy cynku – m.in. glukonian, siarczan, cytrynian czy pikolinian cynku. Różnią się one przyswajalnością, dlatego warto wybierać preparaty o wysokiej biodostępności i stosować je zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Nie należy przekraczać zalecanych dawek, ponieważ nadmiar cynku może prowadzić do zaburzeń wchłaniania miedzi i żelaza, a także wywoływać dolegliwości żołądkowe.

Na co szkodzi cynk? 

Nadmiar cynku może być równie szkodliwy jak jego niedobór. Przekroczenie zalecanej dawki – zwłaszcza w wyniku niekontrolowanej suplementacji – może prowadzić do niepożądanych skutków. Zbyt duża ilość cynku w organizmie może zaburzać wchłanianie innych ważnych pierwiastków, takich jak miedź i żelazo, co w konsekwencji może powodować anemię oraz osłabienie odporności.

Nadmiar cynku objawy

Objawy przedawkowania mogą być zarówno krótkotrwałe, jak i przewlekłe. Do najczęstszych należą:

  • nudności i wymioty,
  • bóle brzucha i biegunka,
  • metaliczny posmak w ustach,
  • ból głowy i zawroty głowy,
  • uczucie zmęczenia i osłabienia,
  • zaburzenia wchłaniania miedzi i żelaza, co może prowadzić do anemii,
  • spadek odporności i częstsze infekcje,
  • zaburzenia lipidowe – obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
  • problemy z koncentracją i rozdrażnienie przy długotrwałym nadmiarze.

Jak usunąć nadmiar cynku z organizmu?

W celu monitorowania poziomu cynku wskazane jest wykonanie badań laboratoryjnych i konsultacja z lekarzem. W przypadku stwierdzonego nadmiaru pierwszym krokiem w redukcji poziomu cynku jest zaprzestanie przyjmowania preparatów zawierających ten pierwiastek. Naturalne procesy metaboliczne i wydalnicze organizmu pozwolą na stopniowe przywrócenie równowagi mineralnej. Wspierać to będzie odpowiednie nawodnienie. Dodatkowo ograniczenie spożycia produktów o wysokiej zawartości cynku, takich jak mięso, owoce morza i jaja, może przyspieszyć proces wyrównania jego stężenia. W poważnych przypadkach nadmiaru cynku konieczna jest interwencja medyczna i leczenie objawowe, aby zapobiec powikłaniom wynikającym z toksyczności pierwiastka.


Bibliografia:

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020.
  2. Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia, Aspekty Zdrowotne, Tom 70, nr 7, 2014.
  3. Zdrojewicz Z., Wiśniewska A., Rola cynku w seksualności mężczyzn, Adv Clin Exp Med, 2005.
Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Ewa Rutkowska-Król – redaktor naczelna z ponad 10-letnim doświadczeniem, specjalizująca się w tworzeniu treści produktowych oraz artykułów o tematyce medycznej. Przez lata miała okazję współpracować z różnymi firmami z branży zdrowia i farmacji, dostarczając merytoryczne i angażujące teksty. Jej pasją jest przekształcanie skomplikowanych zagadnień medycznych w przystępne treści, które pomagają czytelnikom lepiej zrozumieć świat zdrowia i dbania o siebie.


PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ

Święta - pomysł na prezent dla kobiety
Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Święta - pomysł na prezent dla kobiety

Wybór idealnego prezentu świątecznego dla pań bywa trudnym wyzwaniem — zwłaszcza gdy chcemy, aby był on nie tylko piękny, ale także praktyczny i dopasowany do potrzeb obdarowanej kobiety. W aptece internetowej znaleźć można wiele inspirujących propozycji, które łączą w sobie troskę o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. 

czytaj
Święty Mikołaj dla seniora. Świąteczny prezent dla babci i dziadka
Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Święty Mikołaj dla seniora. Świąteczny prezent dla babci i dziadka

Dziadkowie, którzy na co dzień obdarzają nas życzliwością i bezgraniczną miłością zasługują na specjalny świąteczny podarunek, który nie tylko wywoła uśmiech, ale przede wszystkim realnie wesprze ich zdrowie i dobre samopoczucie. Wcielając się w rolę Świętego Mikołaja, warto przygotować dla seniorów praktyczne, bezpieczne i dopasowane do potrzeb osób starszych upominki, np. w postaci preparatów wspierających odporność i wspomagających pracę serca toników, poprawiających komfort codziennego życia akcesoriów czy ułatwiających zachowanie zdrowego wyglądu kosmetyków do skóry dojrzałej.

czytaj
Węgiel aktywny – dla zdrowia i urody
Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Węgiel aktywny – dla zdrowia i urody

Węgiel aktywny to substancja, która dzięki porowatej strukturze potrafi wiązać różnego rodzaju substancje, co sprawia, że znajduje zastosowanie zarówno w farmakologii, jak i kosmetologii. Węgiel coraz częściej pojawia się w formułach przeznaczonych do detoksykacji organizmu, a jego właściwości adsorpcyjne są wykorzystywane w preparatach kosmetycznych redukujących nadmiar sebum i zanieczyszczeń, a nawet w wybielających pastach do zębów. Co to jest węgiel aktywny? Węgiel aktywny to oczyszczona, specjalnie przetworzona forma węgla o bardzo dużej powierzchni czynnej i silnie porowatej strukturze. Powstaje najczęściej z surowców organicznych, takich jak drewno, torf czy łupiny kokosowe, które poddaje się procesowi karbonizacji, a następnie aktywacji (chemicznej lub termicznej). W wyniku tych procesów materiał uzyskuje zdolność adsorpcji, czyli wiązania na swojej powierzchni różnych związków chemicznych. Ta właściwość sprawia, że węgiel aktywny jest wykorzystywany zarówno w preparatach farmaceutycznych, jak i w kosmetykach, a także w filtracji wody i powietrza. W formie farmaceutycznej występuje zwykle jako proszek lub tabletki, natomiast w kosmetologii dodawany jest m.in. do masek, past do zębów i mydeł o działaniu oczyszczającym. Węgiel aktywny a aktywowany Określenia węgiel aktywny i węgiel aktywowany dotyczą w praktyce tego samego surowca. Różnica wynika jedynie z nazewnictwa – obie nazwy odnoszą się do węgla poddanego procesowi aktywacji, który nadaje mu porowatą strukturę i zdolność adsorbowania różnych substancji. W literaturze naukowej częściej pojawia się określenie węgiel aktywowany, podkreślające sam proces technologiczny. W komunikacji produktowej i potocznej dominuje natomiast termin węgiel aktywny. Obydwa warianty są poprawne i stosowane zamiennie.

czytaj
Bostonka – przyczyny, objawy, sposoby leczenia
Ewa Rutkowska-Król

Ewa Rutkowska-Król

Redaktor naczelna

Bostonka – przyczyny, objawy, sposoby leczenia

Bostonka to infekcja wirusowa najczęściej występująca u małych dzieci, choć może pojawić się również u osób dorosłych. Charakteryzuje się specyficzną wysypką oraz objawami grypopodobnymi. Schorzenie zwykle ma łagodny przebieg, jednak potrafi być wyjątkowo uciążliwe i wymaga odpowiedniej pielęgnacji oraz obserwacji.  Co to jest bostonka? Bostonka, znana również jako choroba dłoni, stóp i jamy ustnej (HFMD), to wirusowa infekcja wywoływana głównie przez enterowirusy, najczęściej wirusy Coxsackie. Schorzenie najczęściej występuje u małych dzieci, jednak zarazić się nią mogą także dorośli. Jej charakterystyczne objawy obejmują gorączkę, ogólne osłabienie oraz bolesne pęcherzyki i wysypkę zlokalizowaną na dłoniach, stopach i w jamie ustnej. Potoczne określenie „bostonka” nawiązuje do Bostonu, gdzie po raz pierwszy szczegółowo opisano ognisko zachorowań prezentujące właśnie taki zestaw symptomów. 

czytaj