Uzupełnij swoją apteczkę
Informacje o produkcie
Gluten'Alarm Test na nietolerancję glutenu to wyrób medyczny, jest swoistym, szybkim testem immunodiagnostycznym do wykrywania przeciwciał anty-tTG w klasie IgA w krwi. W przypadku nietolerancji glutenu dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał IgA skierowanych przeciwko tTG (transglutaminazie tkankowej). Aby wynik był wiarygodny, test powinien być przeprowadzony podczas regularnej diety (zawierającej gluten).
W przypadku nietolerancji glutenu dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał IgA skierowanych przeciwko tTG. Test Gluten'Alarm wykrywa przeciwciała IgA anty-t-TG w próbkach krwi pełnej. Unikalne połączenie koniugatu barwnika przeciwciała anty-ludzkiego IgA i antygenu błonowego t-TG umożliwia specyficzne wykrywanie tych przeciwciał. W przypadku obecności przy minimalnym stężeniu 10 U/ml (określonym w odniesieniu do paneli referencyjnych próbek), pod oznaczeniem T pojawi się różowy pasek, który będzie wskazywał na nietolerancję glutenu. Inny różowy pasek zawsze pojawi się pod oznaczeniem C, wskazując, że test został wykonany prawidłowo.
A) Dokładnie umyj ręce mydłem, opłucz pod bieżącą czystą wodą i osusz.
B) Rozerwij aluminiową torebkę wzdłuż krawędzi, a następnie wyjmij płytkę testową oraz plastikową pipetę. Połóż je na płaskiej powierzchni w zasięgu ręki. Wyrzuć saszetkę z pochłaniaczem wilgoci.
C) Przygotuj nakłuwacz. Przekręć szarą nakrętkę, aż poczujesz, że oddziela się od nakłuwacza - nie ciągnij! Kontynuuj przekręcanie (2-3 obroty) , zdejmij i wyrzuć nakrętkę. Nie dotykaj przycisku uwalniającego!
D) Zdezynfekuj opuszek wybranego palca dłoni i pomasuj 10-15 sekund w kierunku opuszka palca, aby zwiększyć ukrwienie.
E) Dociśnij mocno nakłuwacz do bocznej strony zdezynfekowanego opuszka palca i naciśnij przycisk wysuwający lancet.
F) Końcówka nakłuwacza schowa się automatycznie zapewniając bezpieczeństwo po jego użyciu.
G) Delikatnie masuj nakłuty opuszek palca, aby uzyskać krople krwi.
H) Nie uciskając pipety, zbliż jej końcówkę do kropli krwi. Krew migruje przez kapilarę, aż do linii wyznaczonej na pipecie. Za pomocą masażu możesz uzyskać kolejną kroplę krwi, jeżeli linia na pipecie nie została osiągnięta. W miarę możliwości należy unikać wciągania do pipety pęcherzyków powietrza.
I) Przenieś pobraną krew do dołka próbkowego płytki testowej poprzez ściśnięcie końcówki pipety.
J) Poczekaj 30-40 sekund, aż cała krew znajdzie się w dołku próbkowym.
K) Odkręć niebieską nakrętkę i dodaj 4 krople diluentu do dołka próbkowego (w przerwach 2-3 sek. pomiędzy każdą kroplą). Trzymaj diluent pionowo.
L) Odczytaj wynik testu po upływie 15 minut. Nie interpretuj wyniku testu po upływie 20 minut.
Wynik negatywny: widoczna jest tylko jedna linia w obszarze kontrolnym (C). Wynik oznacza, że w próbce krwi nie wykryto przeciwciał anty-tTG klasy IgA.
Wynik pozytywny: widoczne dwie zabarwione linie pojawiające się w obszarze testowym (T) oraz w obszarze kontrolnym (C). Intensywność linii obszaru testowego (T) może być mniejsza niż intensywność kontroli. Wynik ten oznacza, że próbka krwi zawiera przeciwciała anty-tTG klasy IgA.
Wskazana konsulatacja z lekarzem!
Wynik nieważny: Jeżeli w strefie kontrolnej (C) nie pojawi się żadna linia - test należy uznać za nieważny. W takim przypadku nie można interpretować testu. Zaleca się powtórzenie badania za pomocą nowego testu Gluten'Alarm® oraz świeżej próbki krwi.
Zawartość:
1 aluminiowa, szczelna torebka zawierająca 1 płytkę testową, 1 plastikową pipetę oraz 1 saszetkę z pochłaniaczem wilgoci. Test powinien pozostać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do momentu użycia. Nie używaj saszetki z pochłaniaczem wilgoci.
1 butelka z zakraplaczem zawierająca.
1 ml diluentu (rozcieńczalnika).
1 sterylny lancet (nakłuwacz) do pobierania krwi.
1 ulotka z instrukcją użytkowania.
Podobne produkty